MODELLENWERELD | Nr. 38 | De onmisbare rol van de art director
Wil je als model meer kans maken op leuke opdrachten?
Leer dan hoe een art director denkt en ontdek wat jij kunt doen om perfect in zijn of haar visuele visie te passen
In het kort:
- Een art director is de visuele leider van creatieve projecten en bepaalt hoe iets eruitziet zodat het past bij het merkverhaal, doelgroep én commerciële doelstelling.
- Voor modellen is het belangrijk te weten dat een art director bepaalt of jouw uiterlijk, uitstraling en stijl passen binnen het visuele concept van een campagne.
- Wie als model succesvol wil zijn, doet er goed aan om het creatieve proces te begrijpen en te leren samenwerken met art directors voor een sterkere marktpositie.
Zeker als je je als model in de meer creatieve en commerciële richtingen begeeft, stuit je nog wel eens op de functie van de art director. Deze art director is vaak de persoon die bepaalt of jij qua uiterlijk en uitstraling wel in een bepaald bedrijf, campagne of project past. Maar wat houdt deze functie, die dus zo belangrijk is om als model ergens 'binnen te komen' nu precies in? Wat doet een art director? Hoe denkt een art director? En in welke sectoren kom je deze functie tegen? Voor aspirant-modellen is het heel waardevol om te begrijpen wie deze creatieve leider is. Want dat deze veel invloed heeft op jouw carrièrekansen als model dat is wel duidelijk.
Wat is een art director?
Een art director is de verantwoordelijke persoon voor de visuele stijl en creatieve richting van een project. Deze functie komt voor in uiteenlopende sectoren zoals reclame, film, tijdschriften, webdesign, games en de mode-industrie. De art director zorgt ervoor dat het visuele geheel aantrekkelijk, samenhangend en doelgericht is. Daarbij is het essentieel dat het eindresultaat ook commercieel succesvol kan zijn.
Het gaat dus niet alleen om esthetiek, maar ook om het overbrengen van een gevoel, sfeer of boodschap die past bij het merk of het verhaal. De art director vertaalt ideeën naar beelden, en speelt daarmee een sleutelrol in het succes van een visueel product.
Wat doet een art director concreet?
De werkzaamheden van een art director zijn veelzijdig. Hieronder staan de belangrijkste taken waar een art director zich zoal mee bezit houdt:
1. Ontwikkelen van een visueel concept of stijl
Een van de eerste verantwoordelijkheden is het bepalen van de "look & feel" van het project. Dit kan gaan over de stijl van een modereportage, een commercial of een huisstijl. De art director denkt na over kleuren, composities, beeldgebruik, typografie en sfeer.
2. Leidinggeven aan een creatief team
Een art director staat niet alleen. Hij of zij stuurt een team van creatieve personen aan zoals grafisch ontwerpers, fotografen, stylisten, illustratoren en setdesigners. Goede communicatie en gevoel voor leiderschap zijn hierbij essentieel.
3. Samenwerken met andere afdelingen
Een art director werkt vaak nauw samen met de marketingafdeling, copywriters, regisseurs of opdrachtgevers. Gezamenlijk zorgen zij ervoor dat het visuele concept past bij het verhaal dat verteld moet worden.
4. Goedkeuren en aansturen van ontwerpen
De art director is degene die knopen doorhakt: lay-outs, storyboards, fotoshoots, kleurgebruik of typografie worden door hem of haar goedgekeurd, aangepast of afgekeurd.
5. Bewaken van huisstijl en kwaliteit
Alles moet kloppen. De art director bewaakt de consistentie, de kwaliteit en de merkidentiteit in alle visuele uitingen. Het resultaat moet professioneel en coherent zijn.
In welke sectoren werkt een art director?
Een art director is op veel plekken actief. Hier zijn de belangrijkste werkvelden:
Reclame- en marketingbureaus
Van posters en commercials tot social-mediacampagnes.
Film- en televisiewereld
Denk aan het ontwikkelen van sets, kostuums, kleurgebruik en visuele scènes. Hier ligt een duidelijk raakvlak met het werk van de stylist(e).
Tijdschriften, boeken en uitgeverijen
Bijvoorbeeld voor covers, fotografie en lay-out van pagina’s. Het oog wil ook wat, ook bij een artikel of een boekomslag.
Mode-industrie
Art directors bepalen de visuele identiteit van een merk, collectie of modeshow.
Webdesign- en gamebedrijven
Hier zorgen art directors voor de zogenaamde 'user experience' vaak afgekort tot "de UX,"visuele consistentie en de sfeer in digitale omgevingen. De 'user experience' is het algemene gevoel dat de gebruiker of toeschouwer krijgt bij het eindproduct.
Hoe denkt een art director?
Een art director denkt vooral visueel, conceptueel en strategisch. Hier zijn de belangrijkste aspecten van hoe een art director denkt. En dat is vooral van belang als jij als model beter wilt begrijpen hoe je jezelf aantrekkelijk kunt presenteren voor dit soort professionals. Laten we eens een paar aspecten van het denken van de art director bekijken, zodat we ons als model gemakkelijker aan kunnen passen aan hun denkwereld.
Een art director is goed in visueel denken:
Het totaalplaatje telt. Een art director kijkt niet alleen naar jou als persoon, maar kijkt vooral ook hoe je past in het geheel. Art directors stellen zichzelf of jou vragen als:
- Past jouw uiterlijk bij het kleurenpalet van de shoot of campagne?
- Matcht jouw uitstraling met het merkgevoel? Kom je bijvoorbeeld stoer, luxe of juist minimalistisch over?
- Hoe zie je er uit op beeld binnen een bepaalde compositie of setting?
Een artdirector denkt vooral in concepten en beelden
De vorm volgt daarbij het te vertellen verhaal. Voor een art director draait het niet alleen om esthetiek. Het gaat vooral om wat het beeld moet vertellen. Beelden dienen voor de art director een doel. Dus vraag je als model altijd het volgende af:
- Moet jij als model een bepaald gevoel of verhaal overbrengen?
- Ben jij het gezicht van een jonge, energieke start-up of juist een high-end merk?
- Draag jij bij aan het versterken van een maatschappelijk statement of artistiek idee?
Een art director moet strategisch kunnen denken
Hij of zij moet merk + doelgroep + doel in het oog houden. Art directors moeten rekening houden met de klant, het merk én de eindgebruiker. Art directors balanceren tussen artistieke vrijheid en de zakelijke belangen. Vragen die art directors zich stellen zijn dan ook:
- Spreekt dit beeld de juiste doelgroep aan?
- Is dit model herkenbaar of inspirerend voor de doelgroep?
- Draagt deze foto- of video-shoot bij aan het commerciële succes van het merk?
Art directors moeten praktisch kunnen denken
Uitvoerbaarheid en samenwerking om die uitvoering een succes te maken zijn van groot belang. Art directors denken ook aan de praktische kant van een shoot of project:
- Werkt dit haar of deze outfit in combinatie met het lichtplan?
- Is dit model professioneel, punctueel en prettig om mee samen te werken?
- Kan deze persoon snel schakelen tussen aanwijzingen?
Samengevat: Hoe denkt een art director?
- Denkt in beelden (vorm, kleur, compositie);
- Denkt in verhalen (wat moet het beeld overbrengen?);
- Denkt in doelen (wie moet geraakt worden en waarom?);
- Denkt in oplossingen (wat werkt technisch en praktisch?).
Wat heeft dit alles te maken met jou als model?
Als model werk je vaak direct of indirect samen met een art director. Deze persoon kiest modellen die passen bij het concept, merk of sfeer die wordt nagestreefd. Dat betekent dat je niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk moet hebben, maar dat je ook de juiste uitstraling, energie en stijlgevoel moet meebrengen. Je moet begrijpen wat een art director zoekt en hoe die denkt. Alleen dan kun je helpen om jezelf beter te positioneren tijdens castings of fotoshoots.
Je portfolio, je houding op de set en zelfs je inhoud van je social media kunnen een rol spelen in hoe een art director jou ziet. Als je weet welke visuele stijlen nu populair zijn en hoe jij daarin past, kun je veel gerichter te werk gaan bij het zoeken naar een bepaalde opdracht.
Waarom is dit interessant voor modellen met ambitie?
Wie droomt van een modellencarrière, doet er goed aan te begrijpen dat modellenwerk draait om veel meer dan alleen maar mooi zijn. Modellenwerk is een samenwerking met creatieve teams, waarbij de art director vaak degene is die het totaalbeeld met betrekking tot de artistieke visie bewaakt. Hoe beter jij snapt wat die artistieke visie is, hoe makkelijker je jezelf daarin kunt laten passen.
Tot slot nog een paar tips voor modellen:
💡 Wees professioneel, goed voorbereid en meegaand. Dat onthoudt een art director en het vergroot je kans om terugkerende opdrachten te kunnen krijgen.
💡 Denk zo veel mogelijk mee. Stel vragen over het merk. Verdiep je in de doelgroep. Toon interesse in het grotere plaatje. Die kennis maakt je extra waardevol op de set.
💡 Zorg dat je weet wat de sfeer van een opdracht is, en pas je mimiek, houding en kleding aan aan die visuele taal.
💡 Toon in je portfolio verschillende kanten van jezelf. Laat zien dat je flexibel bent en verschillende emoties of verhalen kunt uitdrukken.